Sila tinggalkan jejak

24 January 2012

The Hantarans

Hantarans berasaskan makanan je. Simple dan jimat. Hantaran kahwin Hubby dah mintak SLR. Camno? Tengok la macam mana nanti. Kena manage duit betul2. Honeymoon lagi. Uh! Takpe banyak masa lagi sedapkan hati haha. Ada Orang tanya Ilan, apa perasaan selepas bertunang. Ilan jawab; sama je. Takde beza pun. Nak jawab makin sayang macam cliche je. Haha.

Dari Ilan Cake, Telur Masin, Chocolates
Dari Ilan juga, Cupcake, Manisan, Buah-buahan dan Sirih
Dari Incek Tunang, Cincin, Separuh Wang Hantaran, Sirih, Buah-buahan dan Cake.
Orang kata time tunang ni darah manis, betul ke? For me, depends on individu tu sendiri. Kalau terlalu pikir darah manis  tu, susah la. Psychology sebenarnya.

E-day : Part 2

Hi people,

So sambungan kepada part 1, yang agak ringkas. Berbalik kepada preparation. Tak tahu la nak cerita apa, sebab Ilan relax je masa nak tunang ni. Semua Ilan cari dekat facebook. And booking via phone. Kanopi, siap ber-sms lagi. Hantarans pun Ilan siapkan dlm masa sehari, a day before 14Januari. That's why Ilan rasa majlis Ilan simple. Cuma door-gift je la Ilan buat sikit-sikit. Sebab kerjanya agak rumit.
  • Kanopi - Kanopi Melaka (Mereka ni sporting plus reasonable price)
  • MUA & Mini Pelamin - Aisya Zulaikha Make UP (Adik Aisya yang friendly and workaholic)
  • Hantarans - Sirih, Chocolates, Buah, Manisan, Telur Masin, Kek (Kak Dila), Cupcake (Sponsored by cousin tersayang; Sarah)
  • Photographer - Abang Apih (Upah, belanja makan ikan bakar)
  • Katerings - Mak Tersayang
  • Berkat Jemaah Surau - Mak sediakan hehe
Hehe tu je la kot, simple. Calling2 je, settle. Yang pening nya majlis kahwin nanti, tak tahu nak ambil MUA mana. Tunang ni boleh la main tangkap muat je.

Bonda tersayang

23 January 2012

Waiting for my Blueberry

I want Blueberry. I don't want Bumble Bee!


22 January 2012

Menghias botol Ikea

Hi people,

Staying up late at night, sebab nak post entry tertangguh! So, meh nak share sikit idea menghias botol Ikea. Mini jar sepatutnya. Sesuai dijadikan hadiah dan cenderahati untuk tetamu atau kawan-kawan.

Ok, Ilan will try to make this entry as short as possible. Mini jar ni dekat Ikea jual RM 1.70 satu. Sekarang xtahu la sebab dah banyak ada di kedai-kedai barang kelengkapan perkahwinan. RM 1.00 satu. Kalau beli banyak-banyak boleh la dapat RM 0.90.

Buka penutup, kemudian lubangkan penutup dengan besi panas. Penutup tu plastik ya, harap maklum. So boleh dilubangkan untuk masukkan tali. Sila simpulkan tali siap-siap. Masuk kan ke lubang di penutup tadi. Tali tu sebagai pemegang. So tak payah bagi paper bag!

Sila gentelkan ribbon menjadi ribbon berbunga empat (Perkataan gentel sangat gedik). Lilitkan keliling tutup botol dengan ribbon yang cantik. Pemilihan kombinasi warna yang sesuai sangat penting. Selesai melilit, lekatkan ribbon yang dah siap dibentuk tadi di atas tutup botol. Gunakan dua ribbon Kiri dan kanan.

Akhir sekali tepekkan bunga kecil di tengah2 ribbon tadi supaya tidak kelihatan terlalu kosong. Kiri dan kanan juga ya. Maaf gambar tak berapa jelas. Bukan guna SLR maka lihatlah hasilnya. Tadaaaa!


Untuk jimat bajet, saya DIY sendiri. Cilok idea orang je pun. Selamat menjadi :) Kalau nak beli yang dah siap pun ada jual. Tapi tau la harga dah mark-up siap upah. Paham-paham je la. Buat sendiri dapat murah, cantik, puas hati dan dapat PENAT! Sekian.



21 January 2012

Customer is always right


Caller : Hi, our printer is not working.

Customer Service : What is wrong with it?

Caller : Mouse is jammed..

Customer Service : Mouse? Printers don't have a mouse you fool..!!!

Caller : Mmmmm??.. Oh really ?... I will send a picture.

Scroll down?..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Moral of the story : Customer is always right. Listen to him thoroughly and believe what he is saying. Always treat your customer like your father my team leader



19 January 2012

E-day : Part 1

Assalammualaikum my readers yang kacak dan cun!

So as promise, Ilan nak share serba sedikit about my preparation for my engagement day last Saturday. I try to make my e-day as simple as i can. Tak tahu lah kalau ada orang cakap yang it was grand ke, over ke like i care. For me ianya memang cukup simple sebab nak jimat my budget. Saving for wedding.

Benda first Ilan start with my goodies for my guest. Lama juga la duk servey door gift dekat internet and blog. Ada satu yang Ilan minat. --> flowerpaperwork

At last, after servey punya servey, i decided to make it on my own. DIY sangat. Actually the idea comes from my friend. Credit to him.

A Bottle - with chocolates and candy


Kemudian baru start cari MUA (Make-Up Artist) Jumpa from Facebook. Inilah MUA saya.

Ms. Aisya Zulaikha. 20 years old.


Oppss, its 10.37p.m already. Masa tidur dah ni. **Gile takde life tidur awal Nanti sambung boleh? Esok kerja la korangs.

Good night!

E-day : Review

Dear Blogger,

E-day review???? Yes! I'm not joking. Bukan movie je ada review ok, bertunang pun nak review jugak. Opss! Upon request ok. So, as sharing is caring, boleh lah nak cerita serba sedikit kan. Majlis Ilan pun tak perfect sangat. Biasalah mesti ada kekurangan here and there. Tapi yang penting, Ilan dah pun jadi selamat jadi tunangan orang. **Tak leh poye-poye lagi.


So, dear friend; Nana entri ni dan few coming entries are dedicated special for you. And thank you for those who still lalu membaca blog Ilan ni. Jarang hapdet. Sorry sangat.



13 January 2012

Tomorrow is the day

Dup Dap Dup Dap


menjadi tunangan orang

Fara's wedding..

We capture the moment.





Lepas sorang-sorang kahwin :)