Sila tinggalkan jejak

30 January 2011

hari ini ahad, esok isnin dan tulat selasa.


Yes! today is sunday. what a bored sunday. Start my day by waking up late this morning. luckily mom not even yelling at me.sayang mak mak saya memang sporting ok! hari hujan. memang sedap tidur. tapi kesian hubby kena kerja on sunday! mencari rezeki itu dituntut agama.

dari semalam, since hubby working this weekend, me and my along plan for watching movie. tapi malangnya dont know what movie we're going for. semua macam uninteresting. errr. any suggestion?

i plan for the green hornet today. but idk wether still can make it on this rainy day. entah-entah along nak berbungkus dalam selimut je. duh! semalam along ajak hang out for movie, and my mom said, "kenapa ajak adik, ajak la amira (tunang along)" sporting kan mak







29 January 2011

financial planning


Dear blogger sayang kat korang did u know how important for us to plan our money? yes. it would the most important thing when u have money. or else, semua simpanan kamu akan habis tanpa alasan.

alhamdulillah, hasil dari my own financial planning, saya mampu menguruskan kewangan saya dengan baik. di mana hujung bulan, duit simpanan dalam bank tidak kering atau tidak putus. until current salary credited into my account. even gaji saya KECIL je.

alhamdulillah sangat-sangat with my very small amount of salary, mampu beri mak ayah duit, beri hubby duit belanja (sebab gaji hubby kena hold, lepas ni claim double ok kejam), bagi kawan pinjam. dapat celebrate bday my dad. hah. and still got balance. and bulan ni tak kurang jugak lah rasanya kadar 'enjoy per month' saya. kalau kawan yang still study nak pinjam duit ni, memang saya cair sangat la. coz saya pun penah study. hidup kat shah alam tu memang mencabar. mahasiswi katakan. wek!(: masa saya dulu pun selalu minta bantuan my pet sis; kak diyana zahari bank in money for me. desperate nak print assigment la. nak beli tiket balik rumah la. macam-macam. thnxs sgt atas jasa beliau. xpernah merungut langsung tolong adik dia yang comel ni.

alhamdulillah la bulan ni dpt tolong and happy kan ramai orang. lupa pulak nak cerita. bulan ni saya start masak pagi-pagi before pergi kerja. BAWAK BEKAL! comel tak? sebab tu la jimat! hahaha tapi azab sket la rushing pagi-pagi nak masak. and shhhhut saya tak berapa pandai masak. untuk tekak sendiri boleh la.

panjang pulak bebelan saya. cut it short, plan your money wisely. remember! no money no talk (: or moden sikit, no money no honey. wek!

"Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya." [Surah al-Israa : 27]

Sekadar berkongsi maklumat. not to SHOW OFF atau riak di sini. pls dont get me wrong ok kawan-kawan!

:"Tidak akan masuk syurga seseorang yang dalam hatinya ada sebesar zarah rasa takabbur" [Sahih Muslim : Book of Faith, 166]

24 January 2011

assignment

heiii i thought after graduating i wont involve in any assignment anymore. haha ok hari ni 1st day kerja after two day rest dah dapat assignment. mencabar pulak tu. my colleague; sha asked me a favor. creating a birthday card for her someone. ok layan je la.

skali bile bagi bahan-bahan, nah! ini bukan birthday kad oi. ini birthday board. kenapa tak bagi card board lagi besar? haha. memang tak nak macam-macam lah dia ni kan. bf i pon i xbagi birthday kad besau cenggini.

alahaii sha comel sangat. tak sabar nak jahanam kan kadbod ni

banyak betul ramuan, macam-macam jenis paper yang aku sendiri pon xpenah jumpe ;)


kite memang suka buat kerja-kerja ni semua. hehe. sebab selalu bosan sorang-sorang kat rumah. kalau nak tempah boleh la call talian hotline kite 22122 wek!

blogger or blogging makin popular

ok siapa dengar hot.fm pagi ni? ok masa otw pergi kerja pagi tadi saya dengar hot.fm. a.m crew cerita pasal BLOGGER ok (: "Tabiat Blogging"! ok katanya blogger boleh jana belasan ribu ringgit monthly kalau ramai follower. macam tu eh?

kenapa saya ada blog? why i have this blog?

untuk menjana ribuan ringgit mungkin sekali tidak. frankly speaking, i'm here just for fun. filling up my day. betul! untuk suka-suka. at first, the main purpose of this blog is to polish up my writting skill. as well as improve my english. but till now, bahasa pun sudah bercampur aduk macam rojak. ta kesah la ek?

apa pun, blogging realli made my day. i enjoy reading people's stories. and i'm happy making new friends here.

untuk glamour jauh sekali. follower pun 26 orang je heee and for me, setiap orang berhak berkata apa saja di blog sendiri. asalkan tidak menyentuh isu-isu sensitif seperti perkauman, politik dan sebagainya. and i'm just a beginner. susah betul nak hasil kan satu entri yang BERKUALITI kan?


23 January 2011

CONTEST PIC hitam putih PALING COOL !

ok ini contest ke-3 sejak saya berjinak-jinak dengan contest. semoga angka tiga ni beri tuah! amiin. contest ni senang je. just upload any black and white picture with any moment with ur friends or family. my one dengan classmate uitm dulu. hah! rindu pula kat semua. nak join just klik banner kat bawah ni ok.



ok saya dah follow cik empunya contest.
kalau menang, dengan rm100 saya nak mp3 player nak sumbat telinga hari-hari kat office sambil layan lagu-lagu acoustic (: yay suke-suke lompat-lompat kalau menanglah

eh! picture nye. ni haaa. comel tak we all? nampak saya tak? blakang sikit with shawl. hikhik


kawan-kawan yang di-tagged adalah

lela-lelord
nadrah razali
raihanasanusi
nadrah jamaluddin
plain jane


ok cukup 5. cukup syarat. ilan nak tidur. praying hard tt tomorow will be better than before. no more monday bluesss (:

contest kami pose comey

dear blogger2 sekalian, meh la join contest amni diary ni. anyone who i tagged, pls join (:

kenapa saya join contest ini? kerana (kena provide slogan la macam biasa) saya banyaaaaak sgt gambar pose yang comey-comey. tapi contest nak satu je. hehehe. lagi satu mana tau dapat rasa pakai iphone pulak lepas ni kan amni? hehehe. ok pada blogger lain yang nak join klik sini

contest kami pose comey.
ok?


ini pose comey saya dan kengkawan i'm in red i miss u ols so much *sigh*

♥♥nadrah razali♥♥nadrah jamaludin♥♥oked chokelat♥♥eiyla honey♥♥
korang di-tagged. join meh!



22 January 2011

mood : rimas

hye people, currently mood is rimas. haha rimas la dengan rambut yang everyday become longer and longer. memang lah kan. xkan duk memendek pula.

sekadar gambar hiasan. tengok dia happy je nak potong rambut

feel like cutting my hair. yes. definitely. rimas gila sekarang. tapi sayang pula. dah lama rambut tak panjang macam sekarang. and tak tahu nak buat style apa. and tak tahu saloon mana best kat melaka ni. dulu duduk shah alam 3 tahun ada satu saloon favo. sampai akak tu pun dah kenal muka ni. borak punya borak rupanya akak tu ada beli rumah area my house kat melaka ni. rumah buat duduk-duduk bila datang melaka. rupa nya akak ni make up pengantin juga.

ok berbalik pada hairstyle. feel like having a short haircut. kemas dan selesa. ok. first choice is
alala comel kan. dulu pernah buat macam ni and hubby cakap 'cute' so macam nak buat balik dwpcrmzq@#$%^. tapi style ni bila panjang dah tak cantik and kena pergi saloon recut balik

haa this one looks more comfortable. short and steady. cute pulak omputeh ni pastu boh highlight sikit kat fringe boleh? haha takmo-takmo. dah tobat


kalau berpacaran

1. Jaga penampilan diri kerana semua orang suka dengan kekemasan dan kecantikan. Jangan overdress dan pastikan penampilan sesuai dengan majlis dan destinasi. Cukup sekadar sedap mata memandang. Supaya si dia selesa bersama. Kalau nak tahu macamana definisi 'sedap mata memandang' bila anda berjalan ada mata lain yang mencuri memandang anda walaupun anda sedang bersama si dia, nah! itu lah sedap mata memandang [√]

2. Jadilah diri sendiri supaya pasangan dapat mengenali kita. Bukannya berlakon dan berlagak seperti orang lain yang akhirnya akan menjerat diri sendiri. Be yourself. Ramai yang merungut tentang sikap pasangan berubah selepas berkahwin. Kenapa? Kerana mereka tidak menjadi diri sendiri semasa bercinta. [√]

3. Beri perhatian ketika si dia bercakap. Walaupun anda tidak tahu-menahu tentang perihal itu. Memang bosan mendengar perihal sesuatu yang kita tidak tahu dan paham terutama jika anda dan si dia berlainan bidang kerjaya namun take it positive. Pengetahuan am dan sekurang-kurangnya berkongsi pengalaman. [√]

4. Gembirakanlah si dia. Luangkan sedikit masa bersama walaupun terlalu sibuk dengan kerja. Pergilah ke tempat yang memberi banyak kenangan antara anda dan si dia. Sesekali berilah hadiah bukan sahaja pada hari lahir, anniversary, tetapi pada hari biasa. Contohnya memberi diari pada tahun baru. Sekecil-kecil pemberian pun si dia akan hargai sekiranya anda ikhlas. [√]

5. Jangan kedekut dengan kata pujian untuk si dia. Berikan pujian seikhlas hati anda tapi jangan sampai berlebih-lebih atau pun terlalu kerap. Bimbang si dia tidak lagi menjaga penampilan dan bermegah diri nanti. [√]

6. Tunjukkan yang anda mengambil berat terhadap pasangan anda, tolong dalam perkara remeh sekalipun.[√]

7. Apabila anda melakukan kesalahan, jangan malu untuk mengakuinya. Ringan mulut untuk mengucapkan perkataan maaf walaupun sorry seems to be the hardest word pinjam tajuk lagu sekejap. Tunjukkan keikhlasan dan jangan sekali-kali mengulanginya. [√]

8. Berkongsilah. Sharing is caring ayat yang stereotaip ataupun moden sikit budak-budak sekarang panggil cliche. Sama ada berkongsi kegembiraan atau pun masalah, pasti kan ada give and take di situ. [√]

9. Jangan terlalu menunjukkan yang anda adalah sangat baik dan sempurna. Kerana tiada manusia yang sempurna dan terlalu sempurna. Sekiranya si dia benar-benar ikhlas dengan anda, dia akan menerima anda seadanya. Ingat! Nobody's perfect. [√]

10. Jangan sekali-kali membandingkan kekasih anda dengan orang lain terutamanya bekas kekasih mahupun kawan-kawan baik anda, dan jangan menunjuk walaupun anda digilai sepuluh lelaki atau wanita lain. Anda seperti mencabar pasangan anda. Terutamanya lelaki. Bagi mereka masakan pokok bergoyang kalau tiada si angin. [√]

11. Biarkan semua kenangan pahit itu berlalu kerana di sebalik itu pasti tersembunyi hikmahnya. Bersyukur atas ujian ini menjadikan kita lebih tabah dalam kehidupan. Jangan sesekali mengungkit kenangan pahit itu. [√]

12. Gunakan ganti nama yang mesra. Panggil dia dengan nama yang lain daripada yang orang gunakan. ini memberi keistimewaan kepadanya. Sebagai contoh hubby dan sayang. errr [√]

13. Kekasih anda juga mempunyai rakan-rakan. Oleh sebab itu, saling mempercayai dalam hubungan adalah penting dan jangan terlalu mengongkong dalam kehidupan sosialnya. Namun jangan terlalu ambil mudah. Pastikan juga si dia benar-benar bersama rakan bukan "rakan" [√]

14. Ajaklah kekasih anda melakukan aktiviti rekreasi bersama-sama seperti berkelah, bermain boling, jogging dan sebagainya. Aktiviti seperti ini dapat mengeratkan hubungan anda. [√]

p/s : sekadar berkongsi pendapat dan pengalaman sendiri. ;) tips untuk diri sendiri juga.

20 January 2011

inspiration

i failed some subject in my exam, but my friend passed it all. Now he is an engineer in Microsoft , and I'm the owner of Microsoft -Bill Gates-


assalammualaikum w.b.t

"usaha tangga kejayaan" cliche sangat Jangan sesekali salahkan orang lain di atas sebuah kegagalan. kerana jejak sebuah kejayaan itu semestinya sudah diperuntukkan oleh Allah s.w.t sejak awal lagi.

salam inspirasi.

19 January 2011

lagu kami

ok pls jangan annoy dengan tajuk entri (: haha siapa tengok hani semalam? alaa kenapa la storyline makin sedih ni. some sad part tt might make me cry. dah kena prepare sekotak tisu tau! tipu je btw the song is shooo sweet! cinta mati! oh! da jadi lagu kami only certain people know the hidden meaning of lagu kami grrr jangan sweet sangat boleh?



ok rentetan dari lagu di atas, IDK why i'm being so sensitive lately. selalu nangis even small matter. duh! semalam boleh nangis depan hubby sebab stress dengan kerja :( what the fish! kenapa la nangis! malu nye. susah jugak kalau hubby pick up hari-hari after working. kantoi semua problem saya. mesti nak share. mulut ni kenapa tak tahu simpan rahsia gggrrr

ppl, pls pray for me (: semoga Allah permudahkan segala urusan saya setiap hari. amin ya rabbal alamin

semalam adalah kenangan
hari ini adalah kenyataan
esok adalah harapan



16 January 2011

OMG!

just a quick entri.

actually tadi terdengar lagu bawah ni.



paling tak boleh tahan baris "setelah ku terjatuh baru ku sedari betapa kau kekasih hingga hujung hati" duh! brought me to tears. it'skilling me softly. ok. scrolling down peeps for the full lyric. source : 1 Lirik Lagu.com

Tak pernah ku fahami ertimu padaku
Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku
Rasa yang pernah kau bagi
Cinta yang telah kau beri

Setelah ku terjatuh baru ku sedari
Betapa kau kekasih hingga hujung hati
Rasa yang setia menanti
Cinta yang tak akan pergi

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu sambut cinta
Penawar peritku

Hanya dirimu
Tulus cintaku

Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku
Menyesal ku akui tak terima cintamu
Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Terlambat ku akui berertinya dirimu
Kerna hanya dirimu
Sanggup cinta penawar peritku
Sanggup cinta pengusap tangisku

15 January 2011

khurafat

two thumbs up for Syamsul Yusof. ok. as usual, my morning routine; visiting my buddies blog. blog walking here dan sangat teruja lepas baca entri farah! ok saya memang camni on the spot i do text hubby. and we're going for it. yay thanks sayang before tt, i'd watch trailer first. menarik!

"tiada sesiapa yang berhak dan berkuasa ke atas makhluk melainkan Allah subhanahu wa ta'ala"

after watching, any comments? well, gotta say tt am so desperate plus anxious but i couldnt keep my eyes off the screen. u’ve gotta watch this. it starts a little slow but has a good plot and a great ending. and the best thing is, u'll never expect it woud be like this and that. and u'll never expect it comes to the end of the movie. Syamsul u did a great job. btw this is not my last time to watch malay film. filem kita wajah kita der buruk filem kita buruk lah wajah kitamuahaha





my way


K i s a h K a k t u s

Walau betapa tajam luaran,dalamnya masih tetap cecair yang lembai.


Si uda dan si dara hidup berjiran. Berkawan baik sejak kecil. Kini sudah tiba masanya untuk mereka saling berpegangan tangan menuju kedewasaan. Mereka seperti putera puteri dalam dongengan. Mereka membesar bersama, memahami antara satu sama lain dan belajar untuk menyakiti diri masing-masing. Dan dengan menyakiti diri masing-masing, mereka menjadikan ia sebagai sebuah permainan. Meskipun sering dilanda hiba, mereka tetap tertawa riang.

Pada suatu hari, si uda bersama seorang gadis. Si dara yang berada di situ kecewa melihat keriangan merah yang terlakar di segenap wajah si uda. Si dara kemudian berlalu dengan susuk tubuh lelaki lain pula yang sengaja di apit rapat.

Tabiat ini terus berkekalan sehingga melangkah ke alam remaja, menyakiti hati masing-masing adalah agenda utama mereka.

Ironisnya, mereka menyayangi satu sama lain tapi jauh di sudut hati, mereka semua bersifat kaktus; sering berbelah untuk menyakiti diri masing-masing. Hanya mereka saja yang memahami gaya persembahan mereka itu yang bersifat affeksi semata-mata.

Tabiat buruk adalah tetap tabiat buruk. Menjelang dewasa, konflik si uda dan si dara ini mula mendatangkan musibah kepada individu lain. Dalam diam, gadis yang bersama si uda sebelum itu telah jatuh cinta kepadanya. Dan dalam diam juga, gadis itu (yang kami beri nama A) menjadi mangsa pertelingkahan dua insan tersebut. Mana tidaknya, setiap kali pergaduhan terjadi, si uda akan berlagak bagai benar-benar mendampingi si A.

Ini sekali gus mengundang pelbagai sabur-limbur kepada orang sekeliling. Mereka kadangkala bertengkar di tengah jalan raya tanpa menghiraukan mata yang memandang. Lebih parah, perasaan sayang mereka tetap terkulum di dalam hati.

Si uda menyedari kebelakangan ini, cinta A terhadapnya kian utuh. Namun, dia hanya menggunakan A sebagai modus operandi untuk bersaing dengan si dara. Si uda dapat merasakan bahawa dia tiada lain hanya banjingan semata-mata. Dia tidak sepatutnya menyakiti insan semurni A.

Si dara kaget melihat kekusutan pada raut si uda. Si dara memandang tajam ke arah si uda. Dia sedar, semuanya kerana nawaitu si uda yang hanya ingin menyakiti jiwanya.

Akhirnya suatu hari, si uda terbayang kegembiraan yang selama ini didambakan. Baginya, si dara adalah pokok kaktus yang dipenuhi duri tajam. Ramai yang mencari tetapi tidak menemuinya. Kebahagiaan yang penuh dengan duri kadang kala boleh mencederakan. Si uda menanti si dara di suatu sudut dunia ini.

Dan kini, mungkin si dara sendiri adalah kaktus yang amat degil di bawah jagaan si uda.

adaptasi karya jidi



13 January 2011

“tangan bertuah cik nico!"


nicodagreatgirl

bertuah lagi tangan cik ilan (: hehe lompat-lompat nak join contest. yay! menurut cik nico ni, this is her very first contest. haaa and guest what! this is also my very first experience join contest. belum pernah terjebak dalam dunia contest sebelum ni. nampak macam 'happening' je. ampun lah kalau ada link yang tak berapa nak ber-link ;)fuh kiri! fuh kanan! i pon kidal! bertuah la hendak nya bwuuek

anda di-tag

shat
jane
egie

09 January 2011

axa affin annual dinner

hello blogger. last day, 07th January 2010, i attended my company's annual dinner in avillion legacy. the hall is quite nice. but the food is superb! i'm totally bloated tt night. and the theme for tt night is masquerade. congrate and good job for the crew! enjoy some pic peeps..and not to forget. congrate for my dear friend, sha coz got the first grandz prize for the lucky draw. she got rm1k. i love the way she dresses tt night. simple and sweet. sedap mata memandang





and last but not least, me in mask!


mood : waiting for my chocolates and i terribly missing him! muax blogger!

04 January 2011

pd lagi?

hello dear peeps, i owe u my holiday in PD pictures. dah berhabuk dah album tu. but feel like uploading it now. even macam dah expired, korang layan je la eh. coz since come back from the holiday, dont have so much time and at last i forgot to upload. suddenly teringat bila cik jannah invited me to join my matriculation reunion in PD on few coming weeks. and seriously i dont feel like going. baru je pergi korang. tt's why i choose 'NOT ATTENDING' button. for me if i choose 'MAYBE ATTENDING' is totally consider as not going. ibarat bagi harapan palsu. hehe. but u guys just proceed without me. am fine with tt. and hoping tt you are enjoying your holiday.

our first activity, just me and him. actually nak pergi pasar malam beli jagung for bbq tt night coz one of my friend is vegetarian, tapi saya kan tak boleh tengok layang. ape lagi?

haa this is my layang. lembu terbang! korang ade? haha i still keep it. kenangan la

before having our bbq, we had a surprised birthday cake for my dear friend, sha. lepas tiup lilin, pick out the candle by mouth. kesian sha.

hah! kantoi! bbq ke open burning tu?

so, as a result, nah! chicken wing ke arang? confuse jap. time ni semua pecah perut gelak

hah! kipas elok-elok! datin dah turun padang cekak pinggang ni


and finally, after bersusah payah hidupkan api coz hujan renyai-renyai, after merentungkan wing, after datin turun padang, yeaah siap la ayam-ayaman kami malam ni. tadaaa

hasilnya memang sedap. superb. sbb bbq marinate plus honey and rempah segala.

yang ni kanak-kanak riang merangkap ofismate yang suka sangat email saya everyday. untuk mengganggu konsentrasi saya berkerja!


haha itu je kot. takde lagi gambar menarik. ada pon gambar duk posing tepi batu la. tepi kerusi la. so yesterday. haha. the next day, mandi laut. air masin. takde gambar coz mls nk bwk turun camera (: till then.

muax.

02 January 2011

my 2011 wish list

as the new year come with new spirit i've wishing tt i will have all those thing listed in my wish list. cekidaud

satu.

aku nak beli lancer ni. ok aku tipu. memang minat. tapi xda la sampai nak sgt beli weh! aku xmampu la. lagi pon lancer ni smart untuk lelaki je. tapi aku penah nampak lah perempuan drive lancer sambil dalam hati "mesti kereta bf" so in 2011 ni, aku nak la beli kereta konklusinya.


dua.

yes! i want a blackberry. bukan apa, senang nak berinternet even bukan di rumah. am i right? lagi pun, my friends cakap "BBM is the best part in BB" IDK la coz belum pernah pakai BB lagi. tiba-tiba rasa left behind pasal gadget ni. urgh. tapi yang ni lambat-lambat pun takpe. hehe. mudah-mudahan dapat hantaran blackberry. macam ara. best nye!


tiga.

hah! yang ni pon satu kegilaan aku. yes! memang nak sangat ni. kalau dapat duit terpijak, confirm i grab one!


empat dan akhir.

nak duit lebih nak invest in gold bar and dinar. as my bro is one of authorised public gold agent, so i always being exposed with the benefit of this kind of investment. expected gold price will increase to rm200 per gram. sekarang rm 137 per gram. harga emas dunia. info dari my bro. if you want to explore more u can visit his blog at emasuntukkamu.blogspot


so siapa nak sponsor?