Sila tinggalkan jejak

29 April 2011

online grocery

teruja tak kalau kau orang boleh shopping barang rumah macam milo, sardin, dinamo, dan lain-lain secara online je. sangat teruja ok, since lepas ni kena hidup berdikari sendiri. agak-agak malas nak keluar je, online. order barang. sampai depan rumah ;)

lepas usha-usha delivery fee pun from as low as RM1, depends on masa penghantaran tu. tapi tak tahu la service ni memuaskan hati ke tak, sebab belum pernah cuba lagi. ada la term and condition dia macam kena beli barang more than RM50. ye la tak kan dorang nak delivery kat rumah kau kalau beli susu setin je kan.


teruja tak? kalau teruja klik je gambar atas ni, direct link to doorstep.com. ilan tahu pun hubby yang cakap. dia dengar ads kat radio. tapi coverage area within klang valley je la. kalau nak bagi suggestion untuk tempat kau orang pun boleh. just submit your postal code area. tapi tengok jugak la kalau depan rumah dah ada kedai runcit tu tak payah la 'rajin' sangat sampai nak order online.

chill!


INSTINCT


instinct atau melayunya naluri. sometimes we have strong instinct on something and it can be wrong sometimes. do not predict on something if you dont have any instinct on it ;) rational? think it!

terbuka minda nak research pasal instinct. kenapa naluri ibu terhadap si anak selalu betul. if let say it is an biological factor, but then why i have strong instinct on my bf? same goes with him. sometimes he knows what i'm trying to say. and sometimes i have strong instinct on my CAT. teteh pffft! @#$$%^&* or maybe phsycological factor. atau mungkin satu kebetulan.

seriously i dont know, maybe you people can discover more on this.
"instinct is untaught ability"


28 April 2011

perigi mencari timba

entri ini tiada kaitan antara yg hidup ataupun yang telah meninggal dunia. hanya lah pendapat peribadi penulis semata-mata.

rasionalnya tentulah timba yang mencari perigi, betul? bukan perigi yang mencari timba. haha. perumpamaan yang selalu diguna pakai untuk lelaki mencari cinta nya si wanita ATAU sebaliknya. yang mana lebih afdal?

personally, mestilah saya TIDAK SETUJU dengan trend PERIGI MENCARI TIMBA. mesti kau orang cakap saya kolot plus tidak open-minded. oh! ya. saya memang wanita kampung yang menjaga hal-hal remeh sebegini. mana taknya, bertahun saya tunggu si dia. hey! takkan saya nak propose dia. tak lah DESPERATE sampai macam tu.

EGO? ya dulu ego. sebelum berpunya. sebelum saling mencintai. tapi bila dia propose saya, to be his someone special, 4 years ago, semua ego saya luruh. rasa bertahun-tahun penantian saya terbayar.

whatever it is, never rush into a relationship. and be natural. let your partner accepts you for who you are. dont pretend atau bahasa rakusnya "JANGAN PLASTIK" because there is no sincerity if you are pretending.


Melaka is the best place to visit

i just found this page "Melaka is the best place to visit" in facebook. and i do like it. hehe. kenapa? sebab saya anak jati melaka? oo bukan-bukan. tiada diskriminasi di sini.cuma melaka bandaraya bersejarah, melawat melaka bererti melawat malaysia. so, rasa-rasa nak hayati sejarah, meh la datang melaka.

 ini sungai melaka, night view. menaiki river cruise menyusuri bangunan-bangunan lama di sepanjang sungai melaka. indah ;)

 jonker walk

 stadhuys a.k.a bangunan merah yang orang suka sangat buat photoshoot

 masjid selat (near to bandar hilir)

muzium samudera, tahu tak apa ada dalam kapal ni? nak tahu kena datang melaka la


p/s : credit to google image


27 April 2011

my 1st boyfriend shirt

yeehaa semalam beli online satu baju, ala-ala boyfriend shirt tak berapa nak boyfriend sangat la sebab ada cutting, harga pun reasonable. actually i want this colour. simple. cool.

tapi fully reserved, so terpaksa la book another colour, either hot pink or black. so i pick black. beli satu dulu, kalau ok next time boleh order lagi. but the problem is, restock je habis. restock je habis. macam goreng pisang panas woo hahaha
malam tadi saya transfer payment, hari ni dah dapat tracking id. best nya kalau dapat jual baju-baju macam ni. macam biasa la, kalau tunggu parcel mesti macam tak sabar je kan. hope esok parcel sampai. before ilan ke cyberjaya ;)


26 April 2011

alhamdulillah ;) i'm hired!


alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. finally. after one month and one week menjadi penganggur separa tegar, finally i got a NEW job. yay! (lompat-lompat girang) syukur sangat. the salary offered also more than i expect. rezeki Allah. InsyaAllah i will perform my job with full comitment.

working on office hour basis, 8-5 monday-friday and the best part is, there is no dress code! i can wear jeans to office. yay! hee wide smile.

p/s : dah boleh tick petak [new job] dekat wishlist ;)
interview experience di sini

25 April 2011

nak kutuk aku apehal?

 gambar saja-saja

hye people, actually tajuk entry is slightly related dengan apa yang ilan cuba sampaikan. isu "terima kritikan". hidup kalau tak boleh terima kritikan, sampai bila-bila tak kan pernah berjaya. sampai tua la begitu je la. tiada improvement. tak berkembang orang kata.

kadang-kadang sakit hati kan bila dikritik. same goes with me. mungkin sesetengah pihak yang sangat sinis, mengkritik dalam gurauan. pedih. tapi cuba terima dengan redha. dan dalam hati, niatkan satu azam dan terus berusaha. bukan beremosi tak tentu arah, post kat facebook, then bila kena kritik delete semua komen. tapi bila kena puji pandai pula biar je komen tu kan. pffft. teruk lagi sampai block, deactivate dan sewaktu dengannya.

darah muda, suka sangat bertindak tak tentu arah. apa pun keyword nya disini ialah THINK POSITIVE. even ilan sendiri kurang ion-ion positive bila berfikir, but i'm trying to. that's why what people said to me, semua nya ilan terima. ilan hadamkan dan simpan kemas-kemas dalam hati. kawan-kawan kan. apa ada hal ;) bukan senang nak puaskan hati semua orang.

so people, be yourself. itu paling penting.
p/s : macam motivator pula. caitt


Yaya Azura 1st Giveaway


assalammualaikum, tak jawab dosa, jawab sayang. hai kau orang. hari ni ilan kena tembak tag untuk join 1st GA kak yaya. cik mastura yang tag ni. apapun, harus la join atas dasar ukhwah. senang je nak join. boleh klik banner atas ni untuk maklumat lanjut ;) hee yang best nya ada 3 pemenang yang dicari dengan bantuan random.org.

dan siapa-siapa yang baca entry ni jemput lah join.
hehe. ceh. buat macam GA sendiri lak maaf. maaf. maaf.




24 April 2011

vending machine

awesome classmate 5 ar-razi year 2005

back to year 2001, when i was in form 1. inilah machine kegemaran kita orang dekat sekolah. collect coins then pergi dekat this vending machine. masuk coins then dapat lah air berkarbonat ikut sedap tekak nak flavour apa; strawberry, grape, orange (since it was F&N vending machine). malam-malam time prep, mengantuk terus berlari pergi vending machine. beli air tin! lepas tu minum share-share dengan budak kelas (18orang). ada la  seteguk dua dapat. hahaha ada jugak vending yang jual milo, but in a very small paper cup. xcukup nak share satu kelas. i don't think this machine still there since nasi lemak pun tak digalakkan lagi in school, ini kan pula air berkarbonat ni. tapi kita orang dulu sebat je semua ;)

my awesome school tak panggil vending. so yesterday. we called it as 'AIR GEDEGANG'. kenapa? sebab once air tu jatuh bunyik dia "gedegangggggg". kan? bring back my old memories in Sharodz. ada lagi, sometimes we called it 'AIR ROBOT' because this machine work like a robot. itu dua nama that always cross in my mind when i saw this kind of vending machine ;)


you are my 200!

tq nurelle, nama u class nok! haha.
siapa-siapa nak mengurat cik nurelle ni boleh lah click header beliau di bawah ni ok
so jom terjah entry terbaru nurelle
hot! hot! hot!


23 April 2011

Rio

hye people, ada siapa-siapa dah tengok Rio? cerita kartun burung biru that so called 'blu'. ini poster Rio. best, betul. if u looking for some good laugh, go fo this one. ilan watch 3D, that cost me RM38 for two tickets at The Mines last wednesday.

Set in the magnificent city of Rio de Janeiro (Brazil), the comedy-adventure centres on Blu, a rare macaw who thinks he is the last of his kind. When Blu discovers there's another - and that the other kind is a she - Blu then leaves the comforts of his cage in a small town in Minnesota and heads towards Rio. But it's far from love at first sight between the domesticated and flight challenged Blu and the fiercely independent, high-flying female, Jewel. Unexpectedly thrown together, they embark on an adventure of a lifetime, where they learn about friendship, love, courage, and being open to life's many wonders.

actually ilan prefer 2D than 3D as tak boleh pakai spect 3D tu nanti pening. but last day ok je. so layan je la. happy je watch cartoon. thats why i said if u're looking for some GOOD LAUGH go for it. even tengok 2D pun ok i guest. but animated movie is more fun in 3D lol.



22 April 2011

AKU VS BEN ASHAARI : ROUND 3


oi tungguuuu


yahooooooooo menang lagi gegar 2 ;)

betul ke tak percaya? haha sat sat. meh tunjuk bukti lagi. klik gambar di bawah untu direct link to BA segmen. tapi sagu lagi la. bila nak menang 1st prize. tapi soalan cik assistant memang kaw-kaw la. sampai rasa nak surrender je.


congratez jugak pada pemenang-pemenang lain. jom layan gegar 3!


21 April 2011

AKU VS BEN ASHAARI : ROUND 2


jom kita tengok siapa yang kena ;)


nak kongsi hubby?

i was teased by someone, nak kongsi hubby katanya. oh! bernas juga idea tu. hahaha. memang game yang bagus. wahahah. tapi kan. sanggup ke nak kongsi kasih sayang ni? pikir jap 5 minit.

.
.
.
.
.

ok dah 5 minit. i sanggup je. tapi u sanggup ke bila tahu hubby i sebenarnye.. sebenarnye..

.
.
.
.
.

he will kill me then for this picture


p/s : banyak cantik muka kau ciknarlieza ! haha


alternative solutions skill

drive to cyberjaya for an interview appointment, hubby yang drive, ilan co-driver nya ok. reach at HP office at 9.40a.m, almost 50 minutes early. but it just nice since they asked me to come early for the writing test. what u expect for the writing test? it's a case study folks. darn. since i applied for procument department, so the question is more like how you deal with frustrated client due to unexpected shipment service delay. so i just wrote down anything comes into my mind.
if let say i face this kind of situation, i will follow my company standard of procedure since each company should have their own SOP and guideline if such of this case happen. but in my personal point of view, of course i will call the client, talk as polite as possible to acknowledge the complaint and apologize. amek kau because the client is upset but we can try to appease. "I'm calling to tell u that our delivery truck was stuck in flood area in Segamat, we're really sorry for that" and promis an immidiate shipment and maybe we can give the client a little gift,coupon, 10% or 20% on next purchase or free delivery for the next shipment (trying to winning back their loyalty)
for me, personally in emergency situation like that, i prefer to over-communicate with the client to show not only we're in the top of situation, but also we CARE with our client. i just do my best during the interview and pray for the luck. InsyaAllah.

p/s : rindu nak buat karangan time sekolah ;)


blogshop

i wish to have a blogshop selling cheap woman accessories, clothes, handbags, purse etc. price range would be from rm30 up to rm50 only. let say i open my blogshop, blogger pls support me ;) hehehe maybe sooner or later. if Allah will it.

but i don't feel like selling korea or japan fashion style clothes. maybe some sort of it. haha. tiba-tiba gedik nak ada blogshop. even i have to learn a lot of online business trick and have to bear the risk with backout buyers.

angan-angan yang mungkin jadi kenyataan.


19 April 2011

sejuk dan nyaman

kau tak percaya? tengok ni, hujan tau siap guruh tambah petir lagi. tadi ilan offline sekejap. takut petir sambar router. naya. haha. sempat pulak update pasal cuaca kan. ye la sejuk plus nyaman je hari ni. seronok pulak. dah la puasa. tak rasa penat langsung. syukur alhamdulillah ;) ikutkan sedap je tidur ni, tapi ada kerja nak buat pulak. and tak baik tidur lepas Asar kan. even kadang-kadang tersasul jugak. hehe.


ok people, kepada siapa-siapa yang tempat dia hujan tu, elok-elok bawak kereta, jangan mandi hujan nanti demam. (ayat stereotaip mak-mak). chill ;)


another interview appointment


tak sampai 10 minit reject offer kerja, now i got an interview appointment with Hewlett Packard in Cyberjaya tomorrow morning. Thanxs Allah, i will do my very best to get the job. people pls pray for me.

so i need to prepapre myself, since i will attend the intverview for a position in a procurement department, so i have to study a lot of procurement things. actually i just apply for tt job last march. and i tought i just not short-listed. but thanxs Allah for the opprtunity. aja aja fighting!


esok jalan-jalan ke cyberjaya. chill!


i just reject the offer

bukan menolak rezeki, bukan juga demand terlalu tinggi. memang lah aku penganggur tegar, sudah hampir sebulan. tapi aku bukan penganggur terdesak. offer yang ditawarkan kan tu jauh sangat meleset from my expectation. susah betul buat keputusan. but i have to. nak-nak i was recommend by someone. then takut sangat dia kecil hati if i reject the offer. but alhamdulillah, dia ok ;)

when i was interviewed by the accountant, she said she will guide me from zero. satu credit di situ. memang saya fresh graduate dan memerlukan someone senior to guide me. nak collect pengalaman banyak-banyak dan gunakan pengalaman tu sebagai batu loncatan untuk ke fasa yang lebih bagus. think about career enhancement. regret juga tolak peluang bekerja dengan a very experience accountant. 10 years experience. mesti hebat gila. but i have my own reasons.

i'm so confused but i already made a decision. hope for the best ;) if Allah will it. Aminn

18 April 2011

nasi lemak tak digalakkan di jual di kantin sekolah ;)


kesian adik-adik kat sekolah tu tak dapat makan nasi lemak lagi kan kat sekolah. motif; untuk mengelakkan obesiti. kesian pula kat makcik-makcik yang jual nasi lemak, apa lagi la sumber pendapatan mereka. adil kah? nasib ilan dah tak sekolah. boleh makan nasi lemak suka-suka hati. bahaha. lagi pun bukan everyday nak sebat nasi lemak, once in a blue moon.

kenapa nasi lemak sahaja dipersalahkan. ikut kan sama je macam kita makan nasi putih dengan kari atau pun masak lemak cili padi. tetap berlemak. lagi pun bukan adik-adik kat sekolah tu sebat nasi lemak 3 bungkus sekali makan. perut tong sungguh kau dik!

rationally, penggunaan santan dalam nasi lemak pun dah dikurangkan (mengakibatkan sesetengah nasi lemak dah rasa macam nasi putih) sebab santan dah mahal. makcik nasi lemak pun nak untung juga. haha entah lah. makan je la mee goreng atau bihun goreng. pastikan tak berminyak ya.

tapi kalau penjualan junk food, minuman berkarbonat diharamkan disekolah tu saya sokong 114% la.


yay listed ;) untuk 1st round segmen

woohooo kira 1st time la tersenarai sebagai pemenang segmen Ben Ashaari. kira tepat dan pantas. tapi saguhati je. haha janji tersenarai. ehehe senyum lebar ni. kecoh je kan. kalau dapat 1st prize lagi gempak kau! raawrr

tak percaya, sila terjah

Apa pun, memang Santai Bersama Ben Ashaari. Chill ;)


abang saya comel buat 'homework'

mana tak comel, umur 28tahun buat homework macam budak sekolah. hehe. rasa nak snap je gambar dia tengah menonggeng buat homework. maybe tonight got class. tu la cikgu bagi homework tak nak buat awal-awal. haha. mesti kau orang curious kan dia buat homework apa. haha. since my dear bro ni attend piano class ;) i tought just practical class, tapi ada jugak theory plus homework bagai. ya lorr everything start with theory right?

amacam handsome tak abang ilan ;)

dia minat musik ;) same goes with me. i love art. plus music. tapi tak tahu main satu instrument pun. haha. silly me. apa pun, musik ke, rockers ke, kena seimbang dunia akhirat. insyaallah.


AKU VS BEN ASHAARI : ROUND 1


layaaannn