Sila tinggalkan jejak

18 April 2011

nasi lemak tak digalakkan di jual di kantin sekolah ;)


kesian adik-adik kat sekolah tu tak dapat makan nasi lemak lagi kan kat sekolah. motif; untuk mengelakkan obesiti. kesian pula kat makcik-makcik yang jual nasi lemak, apa lagi la sumber pendapatan mereka. adil kah? nasib ilan dah tak sekolah. boleh makan nasi lemak suka-suka hati. bahaha. lagi pun bukan everyday nak sebat nasi lemak, once in a blue moon.

kenapa nasi lemak sahaja dipersalahkan. ikut kan sama je macam kita makan nasi putih dengan kari atau pun masak lemak cili padi. tetap berlemak. lagi pun bukan adik-adik kat sekolah tu sebat nasi lemak 3 bungkus sekali makan. perut tong sungguh kau dik!

rationally, penggunaan santan dalam nasi lemak pun dah dikurangkan (mengakibatkan sesetengah nasi lemak dah rasa macam nasi putih) sebab santan dah mahal. makcik nasi lemak pun nak untung juga. haha entah lah. makan je la mee goreng atau bihun goreng. pastikan tak berminyak ya.

tapi kalau penjualan junk food, minuman berkarbonat diharamkan disekolah tu saya sokong 114% la.


6 orang bisik-bisik:

Munirah said...

makanan lain pun kalau makan banyak2 obesiti jugak..kesian nasi lemak.

OKED chokelat said...

wehhh...sokong nasi lemak xdigalakkan di opis..makan nasi lemak je kompem ngantok..hahahaha..larik tajuk

nUr _ atiQah said...

ala..
kecian nya diorang..
hehe
xpe r kan..
tuk kesihatanjugak..hehe
(nasib dah lepas sekolah..haha)

il ya na said...

kan kan, nasib dah lps sekolah..haha.. tapi mybe ada kebaikannya gak..avoid sleepy head in class..

Maimunah Karim said...

nasi lemak memang sedap kalau tambah rendang... tapi jangan makan selalu. boleh le sebulan sekali.

Maimunah Karim said...

nasi lemak memang sedap... tapi jangan makan selalu.